четвъртък, 29 март 2012 г.

Наръшки надпис


Наръшки надпис
(някои съображения)
боцман




Увод

Даденостите:



3.     „Лето 6412 от сътворението на света, индиктион 7. 
 граница на ромеи и българи 
 при Симеон, архонт от бога на българите, 
 при Теодор олгу таркан и 
 при Дристър комита.”


  1.  „Известия русскаго археологическаго института”, Константинополе, т.III, Софiя, 1898 г. На стр. 184 четем : Пограничный столбъ между Византiей и Болгарiей при Симеоне”.

  1. Близо до тази колона е намерена още една със следния надпис:







Изложение


Координати на хълма, където е намерена граничната колона по Google map: 40.808693,  22.849846 (стрелка № 1 или линк: http://maps.google.es/maps/place?ftid=0x14a833ab2a6ab91d:0x13014eb1c52e2750&q=40.808693,22.849846&ved=0CA0QgswAA&sa=X&ei=BYpsT7emDori4QTThPCJBA 
 
фиг. А
  

    Координати и снимки друг хълм на юг, за който Успенски споменава, че са част от граничната система  от фортове. 40.774432,22.827702 (стрелка № 2. Координатите се поставят на Google map  картата и тя дава местонахождението -  виждат се добре запазени помещения от форта.

    От изложението на Успенски, се вижда, че при съжденията си той говори за „граница на ромеи и българи” (точно както е изписано и на паметника), но още заглавието на материала е формулирано „Граница между Византия и България”. Ние не можем да не отчетем, тежненията на Имперската доктрина, на която служи Успенски в прокарването на линията, че Българската държава е плод на азиатски пришълци и съответно Е под културното ( под което се подразбира и военно контролирано) попечителство на Големият Брат. Въпреки това, когато говори за надписа, той го цитира правилно. Ние ще се спрем на по-неизвестните неща от статията на Успенски, а именно КЪДЕ е тази граница.

фиг. Б.
   Преди да разгледаме основанията на Успенски, трябва да погледнем с широко отворени очи – кой е Успенски ? Че е спец. по Римска история – несъмнено, че е коректен изследовател на текстовете – вече го потвърди с прочита и сравнението на наличните трудно различими надписи от двете колони, НО че Успенски е високо квалифициран разузнавач към Имперското руско ведомство е набива веднага на очи. По какво ? По светкавичната му ориентация и даване на квалифицирана оценка на всички плюсове и минуси на местността от военна гледна точка. Той веднага забелязва, че всеки хълм (като този на който е намерена колоната с въпросния надпис) има визуална връзка поне с още два по стратегическата линия към Солун и че тези хълмове са по протежение на една котловина по пътя за Солун, който е на двайсетина километра. От само себе си се разбира, че едно такова наличие на „кургани” се е използвало още от древни времена за укрепления. Опитното око на Успенски обаче забелязва, че гръцките карти са неточни с локализацията на курганите, че те имат и ями служещи за събиране на вода и т.н. На неговата карта, със стрелка №1 е отбелязан хълма, на който е намерен граничният камък и с червено сме обградили хълмовете, които формират граничната местност, пак според него.
Всички тези наблюдения говорят, че през X в. имаме една система от хълмове, които служат за граница – според двата надписа, които са запазане дори до 19 в.
                                                                           



На тази картинка 315. от XIXII в. имаме поставяне на „граничен стълб”, но се съмняваме, това да е „граничен стълб” за нещо по-значително от граница на частен имот. Докато с разглежданите  граничните камъни нещата не стоят по този начин, те се намират в охраняеми каменни фортове, тяхната монолитност от 1.2м х 0.5м явно е предназначена да устоява на значително по дълго време от „граничния камък” на  горната рисунка. Професионалният  анализ на Успенски на околната местност и протежението на укрепената линия, ни дават основание да твърдим, че това е „границата на ромеи и българи”. Тя е същата както лимеса по Дунав на Римската империя – съседни опорни укрепени пунктове, път между тях, визуална видимост между фортовете и т.н. Т.е. „ромейско-българската” граница има направление Север-Солун.

Е, къде е територията на Симеон при това положение ?

-  Роман Лакапин в писмата си твърди, че Симеон завладял „целият запад”.
-  Военните действията на Симеон са предимно в Мизия и Тракия.
-  В църквата Св. Ахил, епархиите на българските епископи споменати в надписите от XI в. са на запад от тази линия – фиг. А и фиг. Б.
-  „България” на княз Михаил през IX в. (декларирана на  VIII Вс. Събор – ТИДЕ ) е на запад от тази линия.
-  Симеон е син на княз Михаил, въпреки че има сведение, че е син на Владимир управляващ край Дунав.
- В третото си посещение при Симеон, Лъв Хиросхакт договаря връщането на Солун във владение на КПол (по сведения на Арет – „Виз. пол. деятели”,Шангин, „Виз. Сб.” 1945г., стр. 232)

    С този кратък преглед  на „Наръшкия надпис” ние смятаме, че тази „ромейско-българска” граница Е граница на „България” на княз Михаил – ТИДЕ и останалата територия владяна от Симеон, като магистър-милитум на Римската империя. Именно  присъединяването на ТИДЕ, към неговата подопечна територия - Мизия и Тракия, като магистер-милитум от РИ,  МУ дава правото да се нарече Император на българи и ромеи. Именно тази територия е Родната дъщеря на РИ – България, част от РИ за КПолските Императори и единна „българска” територия за Симеон. Именно поради това, Солун въпреки, че има титула на отделна тема в римската административна уредба, не може да има територия, тъй като До и НАД него са българските територии, както тези от ТИДЕ, така и следващите – на Симеон и Петър I на запад от  ТИДЕ – България.

К р а й

5 коментара:

  1. Боцман, ако Симеон е син на Михаил, то ТИДЕ е негова по наследство и няма нужда да бъде присъединявана към подопечни територии.По-скоро би било обратното като владетел на ТИДЕ и син на Михаил той би присъединил Тракия и Мизия.

    ОтговорИзтриване
  2. A погледнато от Константинопол всички български земи се явяват на запад.

    ОтговорИзтриване
  3. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  4. greta dimitrovaApr 9, 2012 05:49 PM
    --- Дали ТИДЕ ще бъде приесъединена към Подопечните територии на Симеон или подопечните към ТИДЕ е едно и също. Въпроса е, че "Подопечните земи" (Тракия и Мизия) на Симеон са имперска територия, а първонаследника на ТИДЕ не е Симеон. Тук има много неща за изясняване и уточняване разбира се.

    greta dimitrovaApr 9, 2012 05:51 PM
    --- Тук проблема е къде е "запада". За мене "запада" е на запад от тема Европа, за Легатус например, запада е на запад от Солун.

    ОтговорИзтриване
  5. Зависи за кое време се говори. Има граница до Солун маркирана с тези стълбове, НО пък Солун няма друга територия освен градската част, той е като Дирахиум - анклав. Освен това е писано "граница НА ромеи българи" , а не "граница МЕЖДУ ромеи и българи". Освен това "ТИДЕ е България" и е казано че е отвоювана с оръжие от ромеите, НО НЕ Е казано, че е извън териториалната цялост на ИРИ. Доказателство за това са гонениеята, които правят българи в тази територия за да наложет веруюто на Фотий, когатао става патриарх отново след Игнатий - това е още по времето на Михаил. И за Симеон е казано, че е син на Владимир,който е владетел край Дунав и т.н. Врътлив е този въпрос.

    ОтговорИзтриване